El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

08/10/2018

Acte d'homenatge a Maria Aurèlia Capmany

En el marc del centenari del seu naixement, la Fundació Rafael Campalans va organitzar ahir l'acte d'homenatge a Maria Aurèlia Capmany per rememorar la importància de la seva figura en el socialisme català.

Jordi Font
, exdirector de l'Institut del Teatre, va donar el tret de sortida de l'acte amb una presentació acurada sobre la vida i figura de la Maria Aurèlia, fent referència, en diverses ocasions, als seus records. Font va recalcar la importància que va tenir en ella el fet d'haver estudiat a l'Institut-Escola de la Generalitat de Catalunya, com també la seva excel·lència estudiantil i intel·lectual des de ben jove. "Intel·lectual compromesa" i "amb un sentiment de responsabilitat col·lectiva ferma", va ser una dona polifacètica: "actriu, directora, professora i escriptora", així com també pionera de la segona onada feminista "era la nostra Simone de Beauvoir, la nostra Betty Friedan".

Per la seva banda, Anna Balletbò, periodista i exdiputada socialista al Congrés dels Diputats, va descriure Capmany com "una dona lliure, tant de pensament, com escriptora, com política... Era la imatge de la llibertat." Balletbò va repassar vivències i experiències al seu costat, tot dotant d'un punt de vista més personal i proper sobre la figura de Capmany: "Veia més enllà de la visió ordinària. Era transparent, honesta. Parlava clar. Això feia que desentonés". Definida com a "una dona viatgera", també explicà anècdotes i vivències compartides durant un viatge per l'Europa de l'est, i va remarcar la seva altura intel·lectual: "Escrivia per necessitat intel·lectual. Escrivia de tot. Des d'assajos, a contes infantils, a teatre o novel·la", com també la defensa que va dur a terme al llarg de la seva vida del catalanisme, tot dient "que havia nascut de l'escalf de les classes populars i no de la burgesia".

Lluís Armet, exdiputat i portaveu socialista al Parlament de Catalunya, va relatar algunes vivències al costat de la Capmany, i els molts coneixements i aprenentatges que en va extreure. Dona propera i amb experiència, "tenia l'ètica de la resistència. Tenia clar qui era el bo i qui era el dolent", tot assegurant que tot i semblar, de vegades, pueril, era una ment brillant. Aquest fet, juntament amb la seva personalitat i visió, generava que fos "una dona carismàtica que compassava i dirigia a la gent de forma natural, que la seguissin".

L'exprimer secretari del PSC, Raimon Obiols, va recordar que "la Maria Aurèlia va optar pel PSC per tradició familiar i per rebuig al que ella anomenava la gent de convent, que era el PSUC. Fugia de tot allò dogmàtic o que prometés coses inabastables". Tot i així, va ser una figura important a l'hora d'eixamplar el coneixement i debat respecte al tema nacional català i de la llengua catalana, tant dins de Catalunya com a la resta de l'Estat durant aquells anys repressius, a través de la seva obra com ara ¿Qué diablos es Cataluña?, plasmant al mateix temps el seu posicionament, que com diu Obiols, "era de sortida federalista davant d'aquest conflicte nacional".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va explicar que "la Capmany va enlluernar els qui la van conèixer, i també aquells que la vam conèixer de resquitllada. Els nostres gegants, i ella n'era un, cal honorar-los sempre". En aquest sentit va concloure que "és imprescindible reenganxar la intel·ligència i l'esperit oblidat de la Maria Aurèlia Capmany".

En aquest enllaç podeu descarregar-vos el llibret "La nostra Maria Aurèlia Capmany" que la Fundació ha editat expressament per commemorar el centernari del seu naixement. 

 

PDF

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS