El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

15/09/2006

Acte commemoratiu del 30è aniversari del Míting de la Llibertat

30 anys després del primer míting socialista, la Fundació Rafael Campalans i la Comissió Executiva del PSC han volgut recordar aquell acte que el 22 de juny de 1976 va reunir milers de persones al Palau Blaugrana. Sota el lema Guanyem la llibertat, el multitudinari míting va suposar, segons paraules d’Isidre Molas, president de la nostra Fundació, “un punt d’inflexió que evidenciava la voluntat de fer un partit democràtic; el partit democràtic de tots els socialistes (...), el primer partit de Catalunya per fer una Catalunya més lliure”.

En la mateixa línia, José Montilla, primer secretari del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat, va constatar que el Míting de la Llibertat va significar no només una “irrupció democràtica, ja que va suposar un pas efectiu cap a la normalització de l’exercici de les llibertats polítiques”, sinó també “l’acte d’unitat de totes les famílies socialistes”. Com va assenyalar Molas, “ens sentíem hereus d’una gran i plural tradició de les esquerres catalanes”.

Com va recordar José Montilla, moltes de les proclames de llavors - llibertat, socialisme, construcció d’un projecte col•lectiu, defensa de la cultura i la llengua catalanes- són “conceptes que expliquen bona part del recorregut històric que ha fet la societat catalana (...); l’establiment i consolidació de les llibertats personals i col•lectives de llavors ha obert camí a un progrés social i econòmic sense precedents”. Durant la seva intervenció, va defensar el catalanisme social com hereu del “compromís amb les classes populars i treballadores i pel desenvolupament de l’autogovern que els socialistes ja plantejàvem fa trenta anys”.

En aquest mateix sentit, Raimon Obiols va remarcar que “el missatge del Blaugrana és encara molt actual, donat que pels socialistes encara té vigència la idea que la societat ha de pertànyer a tots els ciutadans, en igualtat de drets, deures i oportunitats”.

Durant l’acte, els assistents van poder percebre l’ambient del Blaugrana gràcies a un fragment de la pel•lícula que Josep Maria Forn va dirigir llavors i que la Fundació ha editat en DVD, juntament amb un facsímil que aplega una selecció de fotografies que transmet fidelment l’ambient excepcional que es va viure en aquella jornada històrica. El text íntegre del manifest polític d’aquest acte s’hi troba reproduït. A més, hi ha la transcripció de part de les intervencions dels oradors que hi van participar, les salutacions enviades des d’altres partits polítics, i el missatge que el President de la Generalitat de Catalunya Josep Tarradellas hi va fer arribar des de l’exili.

Especialment interessants van ser les intervencions d’alguns dels ponents d’aquell gran acte de masses, que van aprofitar les seves elocucions per evocar les seves vivències personals. Entre d’altres,Juanjo Ferreiro va insistir que el camí és llarg i que “La lluita per la llibertat continua”; Dolors Torrent, treballadora del metall llavors, va recordar als militants ahir presents que “el socialisme estava, està i estarà sempre viu”. I Anna Balletbò, emocionada, va definir el Míting de la llibertat com “l’inici de la creació d’una eina molt poderosa i crucial per al futur dels catalans”; un futur que, segons Balletbò, passa per “democratitzar la vida familiar”.

El Punt, 15 de setembre

La Vanguardia, 15 de setembre

El País, 15 de setembre

Avui, 15 de setembre

El Periódico, 15 de setembre

ABC, 15 de setembre

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS