El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

18/07/2007

Tercera edició de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya

Sota el lema “El carrer a la universitat, la universitat al carrer” la UPEC ha celebrat del 9 al 14 de juliol la seva tercera edició. Enguany, els temes a desenvolupar han estat immigració, abstenció, organització del temps, canvi climàtic i habitatge.

Albert Aixalà, director de la nostra Fundació, va ser l’encarregat de moderar la taula rodona “La diversitat cultural en una societat integradora i laica”, en què va participar Ricard Zapata, professor de Ciències Polítiques a la UPF, que va defensar la “diversitat cultural com un procés irreversible i, per tant, un nou paradigma a partir del qual treballar”. També van intervenir Mohammed Chaib, diputat del PSC i president de l’Associació IBN Batuta, que es va mostrar partidari de “desenvolupar polítiques que potenciïn la interculturalitat, i no pas un multiculturalisme segregador”, i Jordi Serrano, director de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, crític amb el discurs de l’esquerra en el tema de la immigració i defensor d’un espai públic laic, amb igualtat de drets i deures per a tothom. D’especial interès van ser durant la tarda les intervencions de dos ponents estrangers; Paul Scheffer, publicista i professor de sociologia urbana de la Universitat d’Amsterdam, i Carol Wihtol, directora de recerca al CNRS (França), que van explicar les experiències en immigració en els seus països respectius.

Dimecres va ser el torn de l’abstenció electoral, analitzada des de diferents punts de vista. La sessió del matí, en què hi van participar Oriol Bartomeus, analista polític, Quim Brugué, director general de Participació Ciutadana, i Jesús Sanz, de l’Institut de Ciències Socials de la Universitat de Lisboa, va servir per posar sobre la taula la transversalitat de l’abstenció i el fet que, com va apuntar Bartomeus, és “un fenomen plural i raonat: no tots els abstencionistes s’abstenen sempre i per les mateixes raons, i tothom té sempre un motiu per abstenir-se”. Durant tot el dia van intervenir, a més, Joan Font, professor de la UAB, Julián Santamaría, catedràtic de Ciència Política a la UCM; Antonio Gutiérrez-Rubí, assessor de comunicació; i Joan Botella, catedràtic de Ciència Política a la UAB, entre d’altres.

Les sessions sobre organització del temps van comptar, entre d’altres, amb les intervencions d’Andri Stahel, economista i doctor en Ciències Socials, professor col•laborador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat; Ignacio Buqueras, president de la Comissió Nacional per la Racionalització dels Horaris Espanyols, i Carme Simarro, secretària de Polítiques de Dona i Igualtat de la UGT de Catalunya. A l’eix temàtic sobre canvi climàtic, centrat sobretot entorn a les polítiques i instruments per combatre’l, hi van intervenir Josep Anton Morguí, cap de la Unitat de Recerca en Bioquímica de l’atmosfera – Laboratori de Recerca del clima del parc científic de Barcelona-, Antoni Rosell, professor de Recerca ICREA, Esteve Corbera, investigador del Tyndall Centre al Regne Unit, José Luis García Lorenzo, President de Greenpeace Espanya, i Carme Miralles, directora de l’Institut d’Estudis Metropolitans de Barcelona, entre d’altres.

I per últim, habitatge, tema que es va analitzar des de diferents angles: “L’habitatge: ús o inversió? Qui guanya? Qui perd?”, amb Isabel Martínez Stolcke, arquitecte, i Pilar Garcia Almirall, doctora arquitecte per la UPC i directora de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. A la taula de “Lloguer social vs especulació”, van prendre part del debat Juli Ponce Solé, professor titular de Dret Administratiu a la Universitat de Barcelona; Montserrat Pareja, professora d’economia a la UB, i Anton Costas, catedràtic de Política Econòmica de la UB. La jornada es va cloure amb la taula “Alternatives reals”, amb la intervenció, entre d’altres, de Francisco Javier Burón, director de Planificació i processos operatius d’Habitatge al govern basc; i Michel Mercadié, membre de IGLOO França.

El Punt
La Vanguardia

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS