El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

14/01/2008

Subjectivitat i política

La Fundació Rafael Campalans va celebrar el 15 de desembre la Jornada de Reflexió “Subjectivitat i Política”, organitzada pel Grup de Treball sobre Dona i Política. A la Jornada van participar Ma Dolors Renau, exdiputada al Congrés i expresidenta de la Internacional Socialista de Dones, i Óscar Strada, psicoanalista i director de la Casa d’Amèrica d’Alacant.

Ma Dolors Renau va centrar la seva intervenció en la tradicional visió des del pensament d’esquerres de l’individualisme com a enemic de la política. En aquest sentit, s’ha interioritzat la idea de que les necessitats dels éssers humans són fruit dels condicionaments econòmics i socials, de manera que no s’ha pensat en els éssers humans de manera concreta.

Per a Renau, l’absència de subjectivitat en el pensament d’esquerres es troba relacionada amb el patriarcat, amb l’oblit de la dona, la vida de la qual transcorre en la invisibilitat i fent-se càrrec de la resta. Aquesta preocupació pels altres no ha tingut lloc en la política ni ha tingut un llenguatge públic perquè és patrimoni femení. Així, és fonamental valoritzar la subjectivitat des de la política per tal de que la ciutadania senti que la política es preocupa pels seus problemes quotidians.

Per la seva part, Óscar Strada va donar una visió de la subjectivitat i dels efectes que té en el context actual sobre la percepció de la ciutadania respecte a la política. Així, per a l’ésser humà res no té sentit fins que ell mateix li atorga, en aquest moment en el que es produeix la consciència apareix el sentit de la subjectivitat. Per a Strada, el vot és un acte precedit d’una decisió fruit d’una relació subjectiva. En aquell moment la ciutadania se sent molt propera a la classe política.

D’altra banda, existeixen una sèrie de temes que condicionen negativament la percepció de la ciutadania respecte a la política. Es tracta d’elements que van desnaturalitzant la subjectivitat perquè van desidentificant front a l’altre: la globalització percebuda com la globalització del capital i de la pobresa; la inseguretat mundial que evidencia un punt molt important de la política que és el desemparament, la precarietat existencial de l’ésser humà; i l’organització dels partits polítics que crea subjectivitats diferents entre polítics, militants i votants i que allunya als darrers de la política.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS