El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

10/02/2008

Seminari del Policy Network

El think tank britànic Policy Network i l’oficina a Londres de la Fundació Friedrich Ebert, van organitzar els dies 7 i 8 de febrer un seminari a Londres en què hi van participar, representant a la Fundació, Albert Aixalà i Rocío Martínez-Sampere. En el seminari hi van participar destacats membres del govern britànic, com Ed Miliband i el propi primer ministre Gordon Brown, i del govern alemany, com Matthias Machnig, a més d’experts i acadèmics britànics, alemanys, francesos i espanyols, entre d’altres.

Per les intervencions d’uns i altres, es pot apreciar un clar gir a l’esquerra, tant del Labour com de l’SPD. El nou govern britànic i els think tanks propers al partit laborista, estan centrant el seu discurs en la igualtat “Equality, a political choice”, i en la lluita contra la desigualtat de renda. Roger Liddle, president de Policy Network, en el seu article “Creating a culture of fairness. A progressive response to income inequality in Britain” , alerta sobre les grans desigualtats creades a Gran Bretanya en els darrers anys, i aposta per canviar el discurs sobre la renda i la riquesa per fer front a les noves desigualtats.

Ed Miliband, ministre del gabinet britànic, en la seva intervenció, va assumir plenament que el procés de globalització ha generat no només beneficis sinó també moltes dificultats i que, per tant, l’Estat ha de repartir els beneficis de la globalització entre aquells que només han rebut les conseqüències negatives. En aquest sentit, va establir un nou ordre de prioritats. Primer, seguretat social, és a dir, polítiques de benestar. I només després, quan aquest benestar està garantit, es pot posar l’accent en la realització personal i els nous drets.

Però una de les intervencions més interessants, a part del discurs de clausura de Gordon Brown parlant de la globalitzció i la “revolució de les oportunitats”, que podeu llegir o veure parcialment va ser la del ministre federal alemany per al Medi Ambient, el socialdemòcrata Matthias Machnig.

Machnig va reivindicar una idea de justícia lligada als aspectes materials i va criticar la idea de la Tercera Via segons la qual la justícia pot anar associada al liberalisme de mercat. Al contrari, va defensar que la modernització de l’Estat del Benestar no pot fer-se demanant constantment nous sacrificis als ciutadans, sinó oferint “canvis a través de la seguretat”, és a dir, oferint més seguretat per a vèncer les resistències al canvi.

En relació al rol de l’Estat en l’economia, el ministre alemany va apostar per tancar el fals debat entre més o menys estat al si dels partits socialistes, acceptant que hi ha sectors de l’economia en què és necessari efectivament reduir el pes de l’Estat però que n’hi ha d’altres en què s’ha d’augmentar, regulant mercats i realitzant inversions estratègiques.

Finalment, en relació a la política alemanya, va apuntar que el partit d’Oskar Lafontaine es mourà cap al pragmatisme i el realisme a mesura que s’acostin les eleccions de 2009, i va parlar obertament de la necessitat de construir una “majoria d’esquerres”. En la seva opinió, després de les properes eleccions només hi haurà dues opcions: una gran coalició, o un acord entre els tres partits d’esquerres, i no creu pas que sigui possible repetir la gran coalició. El tripartit alemany comença a caminar...

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS