El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

14/11/2011

La crisi, fre i motor de la construcció europea

Hi ha futur per a Europa? Quin futur? En quin moment tot va començar a fallar? Què en pensen francesos i alemanys de la sortida de la crisi als diferents països europeus? Accepten l'ajuda financera dels seus països a Grècia i Irlanda?

La crisi de valors, la confiança, l'euro, la política exterior, el lideratge: tot i que no és el primer cop que el projecte rep un fort revés, poques vegades en la seva història ha estat tan en entredit com fins ara.

Per respondre a tots els interrogants que se'ns plantegen, FRC 27 compta amb l'opinió de Jérôme Cahuzac, diputat i president de la Comissió de Finances de l'Assemblea Nacional de França, que traça un recorregut per la crisi de l'euro i dibuixa quina hauria de ser la reacció dels Estats membres de la Unió, tot suggerint un nou model de governança.

Seguint la línia econòmica de Cahuzac, l'economista i professor associat de la UPF, Carles Rivera, reivindica en el seu article la necessitat d'una nova arquitectura institucional europea, d'una integració política real, i de l'establiment de nous mecanismes de funcionament si es vol avançar cap a una veritable unió econòmica. En definitiva, d'una Unió Europea real.

Per la seva banda, Jérôme Fourquet, director adjunt del departament d'Opinió i Estratègies d'Empresa de l'IFOP (Institut Francès d'Opinió Pública), ens ofereix els resultats d'una enquesta feta per Internet a França i Alemanya per conèixer la postura dels entrevistats davant la crisi grega i irlandesa.

Esther Niubó, responsable de Relacions Institucionals i Internacional de la Fundació Rafael Campalans, proporciona amb el seu article una bona vista panoràmica del camí fet fins ara a nivell institucional, el difícil impuls de la locomotora europea amb l'esclat de la crisi, i els reptes a què han de donar resposta els progressistes europeus si volen, com diu l'autora, reconciliar la necessitat de governança global de la Unió amb la de la legitimitat democràtica del seu govern.

Per últim, el director de la Fundació Catalunya Europa, Max Vives-Fierro, dibuixa les coordenades d'una bona política exterior europea que, opina, està ara buida de continguts per les reticències sobiranistes dels estats membres.


Adjunt teniu el pdf amb tots els articles del bloc Tema.

Cliqueu aquí per accedir a tots els articles de la revista.

 

PDF

Articles de la secció TEMA

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS