El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

19/03/2012

Una nova agenda de l’esquerra

La Fundació Campalans ha col·laborat, un any més, en l'Escola d'Hivern del PSC, que aquest any duia per títol "Una nova agenda de l'esquerra".

Estructurada en tres eixos, el fil conductor de l'Escola ha sigut la resposta a la crisi des dels valors socialistes i des d'una Europa que ha de tenir els instruments necessaris per a fer una política de creixement a nivell continental. En aquest sentit, el secretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández  -en la inauguració de les jornades- va afirmar amb rotunditat que "l'única sobirania que avui ho pot ser realment és la sobirania europea i que, per tant, hem de transferir més sobirania dels Estats a la UE".

La primera taula Ètica i valors socialistes per a la nova realitat va permetre escoltar a quatre filòsofs socialistes que van posar l'accent en què l'actual crisi política, no és una crisi dels socialistes europeus, sinó una "crisi de la democràcia, una crisi de confiança" provocada pel procés de trencament "del vincle ètic de la democràcia", en paraules de Joan Manuel Del Pozo. Una crisi que només es pot superar si els "representants fan un esforç per ser més representatius" i si els ciutadans entenem que "la democràcia no és un regal de l'Estat sinó una conquesta ciutadana" . En aquest sentit, Manuel Cruz va reivindicar el valor de la responsabilitat, com un valor molt modern, més que el de la llibertat. I Ángel Gabilondo va reivindicar "allò públic", "que no és de l'Estat ni gratuït, sinó de tots", però també la valentia dels ciutadans: "en aquesta societat de la por, no aniria malament que tots fóssim més valents".

En la segona taula Política i economia:entre el vell i el nou món l'economistaEdward Hugh va remarcar que no només estàvem fent la transició a un "nou món" sinó a un "món vell", amb societats molt envellides que tindran dificultat per mantenir la solidaritat intergeneracional. I que, per tant, calia posar més atenció en els problemes que es derivaran de l'emigració que està començant a viure el nostre país. Emigració generada per la manca de feina, que no es resoldrà per la baixada de salaris, segons Joan Trullén, sinó via el desenvolupament d'una economia exportadora, de béns i de serveis. En aquest sentit, va defensar la transformació de les empreses via la innovació i la participació dels treballadors i de les ciutats on duen a terme la seva activitat. Un participant plantejar que Espanya més que una reforma laboral, necessita "una reforma empresarial".

En la taula de diumenge, Respostes en una societat en crisiJaume Lanaspa va situar com una de les culpables i causants de la crisi el creixement exponencial de les desigualtats en els darrers 20 anys. Una polarització de la riquesa que va fer que molta gent hagués de recórrer a l'endeutament per pal·liar els efectes de l'estancament dels salaris i poder mantenir el poder de compra. Per tant, l'objectiu dels socialistes ha de ser tornar a revertir les enormes desigualtats i enfortir la democràcia per treballar per la igualtat. També en aquesta mateixa línia, Isidre Molas va insistir en què avui hi ha una flagrant contradicció entre capitalisme i democràcia. I que aquesta contradicció no es pot resoldre amb "nous tribuns" perquè "el problema no és el líder, sinó que la societat no està organitzada". Cal, per tant, "refer la societat, construint un nou imaginari capaç d'aglutinar un nou bloc social", sent conscients que ja ens trobem en "una nova societat" i que aquesta és la primera crisi de la nova societat. Finalment, Montserrat Palma i Núria Marín van posar l'accent, respectivament, en l'aposta pel talent i el coneixement creat a les universitat, i en la necessitat d'especialitzar les ciutats i els territoris per tal de poder ser més competitius: "no tots podem fer de tot ni tenir de tot". En aquesta mateixa taula, Jaume Collboni va assenyalar diversos "mites, certeses i urgències" que ens planteja la crisi,  situant el combat contra l'atur i la creació de llocs de treball com a urgència principal, i apostant per la "revolució socialdemòcrata" que planteja François Hollande.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va obrir la jornada de l'escola de diumenge reivindicant també la nova esperança que representa el candidat socialista a les eleccions presidencials franceses  i definint un nou camí pel PSC, basat en un nou pacte social entre les classes mitjanes i els sectors més precaritzats de la societat i en una nova "transició generacional" per donar noves oportunitats a les noves generacions que estan veient com la crisi està posant en perill els seus projectes de vida. La XXV Escola d'Hivern del PSC va ser clausurada pel secretari d'acció política, Antoni Balmón, que va reivindicar també el pacte social i la necessitat de fer consultes no només sobre el pacte fiscal sinó també sobre les retallades o la reforma laboral.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS