El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

14/05/2012

Construint un partit polític europeu

Els passats 13 i 14 de maig, la Fundació Campalans va participar en el debat "The future of European democracy and the role of europarties", organitzat per la FEPS en el marc del programa "Next Left".

En la jornada, que es va celebrar a Viena acollits per l'Institut Karl Renner, es van presentar diversos estudis sobre el rol dels partits polítics europeus, i del PES en particular, en la definició de la voluntat política europea, a través del Parlament però també a través de la coordinació dels dirigents dels partits nacionals, a través de les reunions de líders de partit prèvies a les reunions dels caps d'Estat i de govern de la UE. Aquesta mateixa setmana, dimecres 23, en tindrem un nou exemple. Els líders socialistes, socialdemòcrates i laboristes europeus, tant si són al govern com a l'oposició, es trobaran a Brussel·les per coordinar les seves posicions abans de la cimera oficial.

En el debat de Viena es va posar l'accent en la necessària politització de les institucions europees en aquest moment de crisi política i econòmica, ressaltant el paper que ha tingut el Partit dels Socialistes Europeus situant, des de fa dos anys, a l'agenda política europea propostes per resoldre la crisi financera.

En aquest sentit, el discurs sobre les polítiques de creixement, la necessitat de fomentar la inversió pública transnacional a través dels eurobons i la imposició d'una taxa a les transaccions financeres que permetria recaptar més de 50.000 milions d'euros, són els principals exemples de la capacitat del PES per proposar alternatives per sortir de l'actual situació de crisi. Alternatives que han sigut recollides per l'actual president francès, el socialista François Hollande, i per la direcció de l'SPD.

De cara al futur, els participants al debat van fixar la necessitat de que a les eleccions europees de 2014 els socialistes es presentin amb un candidat comú per a presidir la Comissió amb un programa de polítiques concretes a desenvolupar, per tal de mostrar als ciutadans europeus que hi ha una diferència entre la visió conservadora d'Europa i la progressista. I que cal fer-ho amb una nova agenda social-demòcrata que superi l'agenda liberal que regeix els destins del continent.

Aquest esforç, però, no pot ser únicament del PES sinó que ha de comptar amb la complicitat dels partits nacionals. Les posicions del PES estan ajudant a europeanitzar els programes dels partits socialistes nacionals i estan promovent un gir a l'esquera d'aquests programes, però també existeix un risc de renacionalització de polítiques. Tots els participants es van mostrar d'acord en què aquesta crisi ha sigut, alhora, el principal factor d'europeanització de la política europea però alhora també el principal factor genedor d'un risc de renacionalització.

Finalment, també es va tracta el rol que poden jugar les "Iniciatives ciutadanes europees" com a instrument per portar temes a discussió al Parlament Europeu i quin paper han de tenir els partits en relació a elles, en la mesura que serveixen per situar temes a l'agenda europea i mobilitzar els ciutadans en una causa d'abast europeu. Tant aquestes iniciatives ciutadanes, com un major rol dels partits polítics europeus permetrien superar el dèficit democràtic de les institucions. Però cal fer-ho de pressa si no volem que la crisi econòmica i política faci que aquests intents ja arribin tard.

Per això, la conferència va acabar amb la voluntat de participar en el proper congrés del PES del mes de setembre per aportar-hi reflexions que puguin fer avançar el partit a nivell europeu, i de donar continuïtat, en els propers mesos, al grup de treball constituït en aquesta jornada, del que hi formen part, en nom de la Fundació Campalans, Ricard Torrell i Albert Aixalà.  

Per a més informació: http://www.feps-europe.eu/en/news/117_13-14-may-vienna-next-left-focus-group-reflection-

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS