El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

09/06/2012

Fòrum Polític Euromed: la transició democràtica a Tunísia

La Fundació Rafael Campalans va organitzar dijous i divendres 7 i 8 de juny, de manera conjunta amb la Fundació Friedrich Ebert Stiftung, un seminari sobre la transició democràtica a Tunísia, continuant la tasca iniciada fa uns quants anys amb la organització del fòrum polític mediterrani a Barcelona.

Aquest seminari es va celebrar a la seu de la Fundació Rafael Campalans, i es va articular entorn de dues taules. La primera, que es va desenvolupar dijous, va fer un balanç de les transicions democràtiques al Magreb, centrant-se especialment en el cas de Tunísia, que va ser explicat en primera persona pels tres representants de partits i entitats progressistes convidats: Sami Razgallah, membre de la direcció i responsable de comunicació d'Ettakatol (partit socialdemòcrata i de centre-esquerra, membre de la Internacional Socialista, dirigit per Ben Jafaar, actual president de l'Assemblea Constituent); Ryadh Ben Fadhl, secretari general del partit Massar, i membre del Pol Democràtic Modernista, una coalició de centre esquerra; i Mehdi Ben Abdallah, president de l'associació Dimoqratioun i membre del Consell Nacional d'Ettakatol.

Aquesta taula també va fer un repàs de la situació política als principals països de la regió, exposició que va anar a càrrec del responsable de Polítiques Euromed de l'IEmed, Pol Morillas, que va definir a grans trets la situació a la regió parlant de les tres "C": consolidació democràtica, col·lisió entre les forces democràtiques i de l'Antic Règim, com es veu clarament a Egipte; i continuïtat, com és el cas d'Algèria o Síria... Entre d'altres qüestions, en el torn del debat es va parlar del paper de la societat civil, de la divisió de les forces progressistes, i de les similituds amb la transició política espanyola. Precisament, van poder aportar aquesta experiència Anna Balletbó, presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme, i Jordi Pedret, advocat i ex diputat al Congrés, i actual responsable del programa de cooperació política Mediterrània a la Fundació Rafael Campalans. Van assistir també al seminari: Pol Gibert, secretari de Política Europea i Internacional de les JSC, i Àlez Saez, diputat del PSC al Congrés per Girona.    

La segona taula, que es va celebrar divendres, va tenir un enfocament més pràctic, centrat en l'estructura i organització d'organitzacions progressistes. En aquesta taula, van intervenir els representants tunisians membres de l'associació Dimoqratioun, que van donar detalls de la seva estructura, característiques i objectius, i també diversos representants de fundacions i think-tanks catalans i espanyols. En concret, van intervenir: Jordi Vaquer, director del CIDOB; Carlos Carnero, director-gerent de la Fundació Alternativas; Albert Aixalà, director de la Fundació Rafael Campalans; i Lothar Witte, director de la Friedrich Ebert Stiftung a Madrid; que van explicar el funcionament de les seves respectives fundacions o entitats i respondre a les preguntes dels representants polítics tunisians.  

Finalment, la trobada va ser molt profitosa per aprofundir en els principals temes de debat polític a Tunísia en aquest moment i per debatre sobre les posicions dels principals partits progressistes del país de cara a les properes eleccions que s'han de celebrar entre març i abril de 2013.  

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS