El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

15/10/2012

Llum verda per una taxa sobre les transaccions financeres: primer pas cap a una fiscalitat europea més justa

Malgrat va ser al 1971 quan l'economista nord-americà James Tobin va proposar una taxa sobre les transaccions financeres que el moviment antiglobalització ATTAC va recuperar als anys 90, ha estat especialment arran de la crisi financera dels darrers anys quan el debat sobre la seva adopció ha començat a desenvolupar-se amb més força en el si de la Unió Europea. Així, després d'una important tasca del Partit Socialista Europeu per plantejar la justícia i eficàcia de la proposta bo i calculant els seus possibles efectes en termes de recaptació i de contribució a la sortida de la crisi, finalment, la setmana passada es va constatar al Consell d'Economia i Finances de la Unió Europea (ECOFIN) que existeix ja una majoria d'Estats disposats a adoptar, per la via de la cooperació reforçada -que requereix almenys la participació de 9 països, un cop una majoria qualificada d'Estats Membres recolzen el procediment-, una taxa sobre les transaccions financeres, que serà definida pels països que l'aplicaran però que restarà oberta a l'adhesió de nous Estats Membres.

Aquesta taxa -que, per a una major eficàcia, s'hauria de poder aplicar a nivell global o almenys al conjunt de països de la Unió Europea (i no només en el marc d'una cooperació reforçada)- gravarà amb un tipus mínim harmonitzat del 0.1% les obligacions i accions (amb l'excepció dels productes financers derivats, que seran gravats amb un 0,01 %), i suposarà una justa contribució del sector financer a la sortida de la crisi, que podria permetre recaptar 60 mil milions d'€ anualment. Des del Partit Socialista Europeu, es proposa que aquests recursos es destinin a plans d'estímul econòmic, que podrien significar un impacte positiu d'entre el 0.2 i el 0.4% del PIB europeu, i que permetrien finançar part del pressupost comunitari que, actualment, es considera insuficient per afrontar els reptes que té plantejats la Unió en termes de creixement econòmic i de creació d'ocupació, entre d'altres. Aquesta proposta que els socialistes fa anys que reclamem, i que ha estat impulsada en el Consell per França i Alemanya, va ser proposada per la Comissió Europea al setembre de 2011 i, posteriorment, el Parlament Europeu hi ha introduït una sèrie de millores, a petició del Grup Socialista. No obstant, si bé fins ara havia estat bloquejada per uns quants països -entre ells, Regne Unit-, finalment ha trobat el suport d'11 Estats Membres -Bèlgica, Alemanya, Grècia, França, Àustria, Portugal i Eslovènia, als que aviat se sumaran Estònia, Espanya, Itàlia i Eslovàquia- que han permès que la nova taxa sobre les transaccions financeres internacionals pugui adoptar-se properament i entri en vigor el gener de 2014 en aquests Estats. 

El principal detractor de la taxa continua essent el govern conservador del Regne Unit que, tot i no poder vetar la iniciativa perquè el mecanisme de "cooperació reforçada" no ho permet, ha expressat la seva oposició a la taxa. 

La posada en marxa de l'impost es tornarà a discutir al proper ECOFIN, previst pel 12 de novembre. Per a més informació, us recomanem l'article "El temps de la taxa Tobin" de setembre de 2012, de la web Deba-t.org. 

També us pot interessar llegir l'article d'Owen Tudor "Who's afraid of the Robin Hood Tax?" publicat a la Fundació Policy Network.

Igualment, podeu consultar l'assaig de Pierre-Alain Muet "Taxer les transactions financières" d'agost de 2011 de la Fundació Jean-Jaurés. 

Trobareu les conclusions del Consell ECOFIN aquí.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS