El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Notes de l'observatori

25/03/2012

El PASOK davant el mirall

La setmana passada, Evánguelos Venizelos, ministre de Finances grec des de feia 9 mesos, dimitia del seu càrrec després de ser elegit en eleccions primàries nou líder del PASOK, el Moviment Socialista Panhel·lènic, amb l'objectiu d'encarar els properes eleccions anticipades que se celebraran l'últim diumenge d'abril o el primer de maig d'enguany.   

Aquestes eleccions primàries, en les quals només van participar 240.000 simpatitzants del partit davant del més d'un milió de persones que van participar en l'elecció de l'anterior dirigent socialista, Yorgos Papandreu, són simptomàtiques del mal moment que travessa el partit i que, segons els darrers sondejos elaborats per Public Issue, passaria del 44% dels sufragis que va obtenir al 2009, a aconseguir entre un 8 i un 15% de la intenció de vot en els propers comicis.   

Venizelos ha estat un dels principals responsables del procés de reestructuració del deute grec negociat amb la troika -Fons Monetari Internacional (FMI), Banc Central Europeu (BCE) i Comissió Europea-, i un actiu defensor dels "rescat" financers proposats. El darrer ha estat un rescat de 130.000 milions d'euros pel qual la banca ha renunciat a cobrar la meitat dels 206.000 milions que té en deute grec, s'han retallat els interessos que paga Grècia i s'han allargat fins a 40 anys els terminis de devolució del deute, a canvi d'una limitació del dèficit que implicarà una important retallada la despesa social, noves rebaixes de salaris i de pensions, i l'acomiadament de 15.000 funcionaris el 2012.   

I davant del descontentament majoritari de la societat per aquest acord, que es traduirà en doloroses mesures d'austeritat per la població i, especialment, per la base social tradicional del PASOK (classe obrera, treballadors públics, petits empresaris...), el nou líder del partit té la missió de reflotar-lo en un moment en què la seva derrota davant el partit de centre-dreta Nova Democràcia (ND), responsable de maquillar els comptes públics durant els anys de govern de Kostas Karamanlis (2004-2009), sembla més que probable. Així, els sondejos apunten que la ND liderada per Antoni Samaras, guanyaria les eleccions amb un 25-30% dels sufragis, per bé que quedaria lluny de la majoria absoluta.   

A banda d'això, les enquestes auguren un auge dels partits d'esquerra i la fragmentació de la Cambra. Per una banda, el partit Esquerra Democràtica de principis socialdemòcrates, europeistes, reformistes i ambientalistes, obtindria un 15% de la intenció de vot, per sobre del PASOK; mentre que el partit anticapitalista Syriza, un 12%; i els comunistes, un 11%. Segons les enquestes, dels 5 grans partits actuals amb representació parlamentària, es passaria a 10 partits amb presència al Parlament, fet que dificultaria la governabilitat, tenint en compte que només el PASOK i Nova Democràcia defensen el rescat de latroika, mentre que la resta de forces tant de dreta (com el partit nacionalista LAOS) com d'esquerres s'oposen a les dures polítiques d'austeritat imposades com a condició pel rescat, i es decanten per l'impagament.   

Veurem, doncs, en les properes setmanes, com es perfila el discurs del candidat del PASOK per recuperar el suport electoral del seu partit. De moment, en la seva primera intervenció després de les primàries, va afirmar que "superat el risc de fallida, hi ha possibilitat d'impulsar el creixement i combatre les desigualtats". 

Podeu consultar la nota de premsa elaborada pel Partit Socialista Europeu de valoració de la seva elecció com a líder del PASOK aquí.    

Igualment, us recomanem un article sobre l'evolució experimentada pel PASOK publicat a finals de l'any passat per Public Issue    

I us convidem a visitar els fundacions membres de la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS): ISTAME i RE-Public.


Autora: Esther Niubó

 

 

 

Notes anteriors


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS