El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Notes de l'observatori

24/03/2012

El “nou” centreesquerra britànic

Des de la derrota electoral de maig del 2010, el laborisme britànic veu com la seva posició continuada de partit majoritari amb poder polític i objectius socials està en perill. Això almenys és el que conclouen els autors de l'article de la revista Policy Network publicat aquest mes de març "El proper centreesquerra britànic: laborisme i tradició d'esquerres", de Patrick Diamond Michael Kenny.

El treball s'enfoca en el debat que hi ha hagut des de les eleccions del 2010, centrat sobretot en els valors. Aquest debat, sens dubte, ha ajudat a agafar aire, però es constata alhora que ha estat sorprenentment desenfocat en termes de política i direcció estratègica. 

Els autors insten fermament al Partit Laborista a adoptar una estratègia política més realista, a llarg termini, i a la formació de coalicions si es vol tenir èxit en les pròximes eleccions generals. 

Els arguments centrals d'aquest article són els següents: 

• Es requereix una nova coalició d'idees en la política britànica, una unió de la socialdemocràcia i el liberalisme social, per fer front a les grans qüestions sobre el capitalisme, l'Estat, la Constitució, les relacions amb la Unió Europea, i el futur de les Nacions Unides, fusionant els valors del liberalisme social, amb la socialdemocràcia i el socialisme democràtic. 

• Hi ha un cas convincent de cooperació amb els Liberals Demòcrates progressistes per lluitar per les causes de centreesquerra: mantenir el paper de Gran Bretanya com un soci constructiu en la Unió Europea, i la prevenció de la desintegració del Regne Unit. La defensa de la cooperació en el Partit Laborista és difícil donada la deriva del lideratge demòcrata liberal cap a la dreta. 

• El clima actual representa una oportunitat única per als laboristes,  tenint la oportunitat d'arribar a franges d'electors que han desertat des del 2001. No obstant això, el partit ha de reconèixer que amb un electorat cada vegada més fragmentat i el sorgiment d'un sistema més multipartidista, fan més probables els governs de coalició. El laborisme ha de forjar una nova política per a una època més plural, la construcció de noves aliances a tot el centre i l'esquerra. 

• El partit necessita un conjunt coherent d'idees rectores que el posicionin tant com un agent de seguretat de la majoria treballadora, com un vehicle per a la reforma progressista de la societat britànica. El document advoca per una estratègia política "realista". Des de la derrota de 2010, el partit ha estat atrapada entre una política de tàctiques basades en la imatge, i una política utòpica basada en la visió estratègica i els valors. 

Podeu consultar l'article íntegre aquí.  

Podeu consultar també un article complementari de la Fabian Society titulat "L'Alternativa econòmica".


Autor: Jordi Santandreu

 

 

 

Notes anteriors


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS