El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Notes de l'observatori

30/03/2012

El to i el fons

Va dir un austríac que si França esternuda, Europa es constipa. Possiblement el que estigui passant a França no té la transcendència d'antuvi i la seva capacitat d'encomanar res ha disminuït al mateix ritme que s'ha empetitit la política, però cal estar atents.

Sembla que el "sarkozisme", aquest estil pompós i ostentós que els francesos anomenen estil bling-bling, cada cop té menys acceptació i viu les seves hores més baixes. Però tothom coincideix en què arran dels atemptats a Toulouse i Montauban, el president-candidat en surt reforçat (només cal veure com en els darrers sondejos de Paris Match Sarkozy ja avança en dos punts a Hollande). Per part socialdemòcrata, després de l'affaire DSK, a Hollande sempre se l'ha considerat un segon plat i sembla que durant el transcurs de la campanya ha sabut treure's aquesta etiqueta. En el diputat de Corrèze resideixen totes les esperances de la socialdemocràcia europea. Prova d'això és la trobada del passat 18 de març a París, on es va segellar una aliança entre l'SPD alemany, després d'anys de silencis, i el PD italià. Hollande és qui ha de fer el primer pas i qui ha de trobar la fórmula per a que el discurs socialdemòcrata torni a ser atractiu.

Els altres candidats intenten com poden atraure un focus mediàtic centrat en el que diu el président. La candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, que és qui té la veu més aspra i eixordadora, ha entès que si bé és difícil que arribi a la segona volta, almenys influirà en el discurs dels candidats porucs de la seva possible irrupció. No és casualitat que Sarkozy critiqui sense embuts els estrangers que es beneficien del model social sense cotitzar, que quan parla de llibertat religiosa digui que defensarà sobretot el dret dels cristians a viure en pau i que vulgui reformar l'acord Schengen.

En aquesta segona dècada del segle XXI hi hauran moltes qüestions clau: l'ús de la tecnologia en l'esfera pública, el qüestionament de l'Estat-nació com a ens polític, la inclusió total de la dona, la gestió de la multiculturalitat ... i sembla que tots els candidats fugen d'estudi i es refugien en parlar "d'allò que preocupa a la gent": seguretat i economia.

 Aquestes presidencials desperten un especial interès a Europa. Mitja Europa observa si Sarkozy, qui ha rebut públicament el suport de Merkel, serà capaç de ser escollit un altre cop, fet que avalaria la política econòmica europea. L'altre mitja confia en què Hollande sigui qui marqui el camí per a una socialdemocràcia aparentment sense rumb. I tots estem atents al que pugui passar amb el Front Nacional i la permeabilització d'un discurs que sacseja els fonaments del propi sistema.

 Arran dels atemptats, s'espera que el to i el fons de la campanya canviïn. El to segurament es tornarà més seriós, ferm i convençut. El fons, deixarà de ser fred i abstracte per a tornar-se més sensible i irracional. Ministerialment, menys economia (que fins ara monopolitzava la campanya) i més interior. I seria un greu error no abordar totes les dimensions del que ha succeït i que només es parlés de por i amenaces. Socialment França està a punt de bullir i sembla que alguns voldran explicar com avivar més el foc enlloc de cercar la manera de rebaixar-lo.

Enllaços d'interès:

Institut Francès d'Opinió Pública sobre les eleccions: http://www.ifopelections.com/

Baròmetre sobre la percepció del terrorisme com amenaça: http://www.ifop.fr/media/poll/1813-1-study_file.pdf

12 idees pel 2012: http://www.fondapol.org/category/12-idees-pour-2012/

El think tank progressista Terra Nova ha publicat un informe sobre el període 2007-2012 clau: ha analitzat totes les polítiques del govern encapçalat per Sarkozy, fet que permet observar quin grau de compliment del programa s'ha dut a terme.


Autor: Eduard Güell

 

 

 

Notes anteriors


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS