El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Notes de l'observatori

15/04/2012

Grècia vota el seu futur

S'han convocat eleccions legislatives a Grècia per al 6 de maig, que també serviran com un referèndum sobre la gestió de la crisi. Les i els grecs es pronunciaran sobre els memoràndums entre el govern grec i la Troica, en un moment on els memoràndums simbolitzen un programa d'austeritat exagerada i il·limitada. D'una banda, tenim els partits històrics - Nova Democràcia (ND) i PASOK - que representen el bloc pro-Memoràndum. Per altra banda tenim un ventall de forces polítiques, conformat per partits d'extrema dreta, d'extrema esquerra, i escissions de ND i PASOK que són les forces anti-Memoràndum.

Les enquestes indiquen que de moment ND i PASOK no sumen ni 50%, amb un alt grau d'indecisos. El sistema electoral grec té la particularitat que es premia el partit més votat amb uns 50 diputats addicionals (dins d'una càmera de 300), així que és possible que aconsegueixin una majoria parlamentària igualment. També és molt possible la configuració d'un parlament que recorda els darrers dies de la República de Weimar, on les forces contràries a l'estatus quo existent siguin majoritàries i aconsegueixin bloquejar la formació de qualsevol tipus de govern. Per tant, juntament amb la segona volta de les presidencials a França, el 6 de maig es juga el futur de la Unió Europea i la zona euro.

Una victòria per part del bloc pro-Memoràndum no solucionaria res al poble grec, en representar una continuació del seu experiment econòmic tan macabre. Sense un gir a nivell europeu, la situació a Grècia continuarà empitjorant. Des de fa mesos, hi ha un debat clamorós sobre si a Grècia s'hauria de declarar un impagament o bé si hauria sortir de la zona euro. No estan molt lluny del moment argentí on el carrer demana "que se'n vagin tots".

L'atur, la pobresa, la fam, la drogoaddicció, han anat augmentant dràsticament a Grècia per culpa de les polítiques que s'han dut a terme en aquest país. L'increment en la taxa de suïcidi es va visualitzar de la manera més cridanera possible fa un parell setmanes amb el suïcidi d'un ciutadà de 77 anys davant del Parlament Grec, a la plaça Sintagma. En el seu últim missatge, Dimitris Christoulas va convidar els joves a prendre les armes.

La democràcia està en perill en el bressol de la democràcia. La
situació ha afavorit un ascens dramàtic en suport a les formacions d'extrema dreta i la retòrica anti-immigrant contamina cada vegada més el seu debat polític. El govern suposadament "tecnocràtic" de Lucas Papademos va incorporar (sense que la aritmètica parlamentària l'obligués) a LAOS, el partit successor dels coronels, en el seu govern mentre que forces polítiques al voltant del continent celebressin aquest "gest de responsabilitat". Ens hauria de preocupar profundament que el primer ministre Papandreu destituís els alts comandaments de les forces armades de Grècia just abans de dimitir. Clarament la temptació del colpisme està damunt de la taula. Si no es desperten, els altres partits socialistes de la perifèria poden acabar tan residuals i tan desprestigiats com el PASOK.

Compartim un projecte que es diu Europa, i no podem pretendre engegar a rodar als més febles, com si fossin un llast. Si no sumem forces i plantegem una resistència compartida, en breu el que ha passat als grecs ens passarà a nosaltres.

Us recomanem els següents links d'interès:

- Why Greece should reject the euro, article de The New York Times.

- Breaking up? A route out of the Eurozone crisis

- "Un jubilado se suicida frente al parlamento griego", noticia a Público

- "Hard times lift Greece's anti-immigrant fringe", article a The New York Times


Autor: David Lizoain

 

 

 

Notes anteriors


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS